Sam wzór. Ktoś zaprowadzi albo da jakąś podpowiedź.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Sam wzór. Ktoś zaprowadzi albo da jakąś podpowiedź.
Jeden z pracowników firmy, zaczął korzystać z lokaty pracowniczej z oprocentowaniem 5% w skali roku z coroczną kapitalizacją odsetek, trafiającą automatycznie na lokatę. Pierwszego stycznia wypłacił na nią 1200 zł i co roku , także pierwszego stycznia, zamierza wpłacać dodatkowo 150 zł. Pan Szymon nie zamierza dokonywać innych wpłat lub wypłat. Jakie środki zostaną zgromadzone na tej lokacie po 43 latach. Proszę tylko o wzór rekursywny. Wiem że będzie wyraz początkowy. Tylko chciałbym prosić o pomoc z wzorem.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3535
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Sam wzór. Ktoś zaprowadzi albo da jakąś podpowiedź.
Wg mnie (nie wiem, czy Cię zadowoli):
\[K_n=1200\cdot\left(1+{5\over100}\right)^n+150\cdot\left(1+{5\over100}\right)^{n-1}+150\cdot\left(1+{5\over100}\right)^{n-2}+\ldots+150\cdot\left(1+{5\over100}\right)^{1}\]
bo rozbiłem kapitał na lokatę główną i \((n-1)\) lokat pobocznych, z malejącym okresem trwania
Pozdrawiam
\[K_n=1200\cdot\left(1+{5\over100}\right)^n+150\cdot\left(1+{5\over100}\right)^{n-1}+150\cdot\left(1+{5\over100}\right)^{n-2}+\ldots+150\cdot\left(1+{5\over100}\right)^{1}\]
bo rozbiłem kapitał na lokatę główną i \((n-1)\) lokat pobocznych, z malejącym okresem trwania
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: Sam wzór. Ktoś zaprowadzi albo da jakąś podpowiedź.
Rozumiem, że ta postać się już nie zmieni. Bo wkradła mi się przez przypadek literówka i zamiast napisać
to napisałemPierwszego stycznia wpłacił na nią 1200 zł
Pierwszego stycznia wypłacił na nią 1200 zł
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Sam wzór. Ktoś zaprowadzi albo da jakąś podpowiedź.
Nic się nie zmienia, gdyż założyłem, że to literówka.
Wzór ogólny: \(a_n=(1200+ \frac{150}{1,05-1} ) \cdot 1,05^n+\frac{150}{1,05-1} \ \ dla \ \ 0<n<43\)
Wzór ogólny: \(a_n=(1200+ \frac{150}{1,05-1} ) \cdot 1,05^n+\frac{150}{1,05-1} \ \ dla \ \ 0<n<43\)