granica ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1613
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: granica ciągu
\( a_n=(1- \frac{1}{2^2})(1- \frac{1}{3^2})(1- \frac{1}{4^2})...(1- \frac{1}{n^2})\)
\( 1- \frac{1}{2^2} = \frac{2^2-1}{2^2} = \frac{2-1}{2}\cdot \frac{2+1}{2};\)
\( 1 - \frac{1}{3^2} = \frac{3^2-1}{3^2} = \frac{3-1}{3}\cdot \frac{3+1}{3};\)
\( 1 - \frac{1}{4^2} = \frac{4^2-1}{4^2} = \frac{4-1}{4}\cdot \frac{4+1}{4};\)
......................................
\( 1 - \frac{1}{n^2} = \frac{n^2-1}{n^2} =\frac{n-1}{n}\cdot \frac{n}{n+1}.\)
\( \lim_{n\to \infty} a_{n} = \lim_{n\to \infty} \left(\frac{1}{2}\cdot \frac{3}{2}\right)\left(\frac{2}{3}\cdot \frac{4}{3}\right)\left(\frac{3}{4}\cdot \frac{5}{4}\right)\cdot ...\cdot \left(\frac{n-1}{n}\cdot \frac{n+1}{n}\right) = \lim_{n\to \infty} \frac{1}{2}\cdot \frac{n+1}{n} = \frac{1}{2}.\)
\( 1- \frac{1}{2^2} = \frac{2^2-1}{2^2} = \frac{2-1}{2}\cdot \frac{2+1}{2};\)
\( 1 - \frac{1}{3^2} = \frac{3^2-1}{3^2} = \frac{3-1}{3}\cdot \frac{3+1}{3};\)
\( 1 - \frac{1}{4^2} = \frac{4^2-1}{4^2} = \frac{4-1}{4}\cdot \frac{4+1}{4};\)
......................................
\( 1 - \frac{1}{n^2} = \frac{n^2-1}{n^2} =\frac{n-1}{n}\cdot \frac{n}{n+1}.\)
\( \lim_{n\to \infty} a_{n} = \lim_{n\to \infty} \left(\frac{1}{2}\cdot \frac{3}{2}\right)\left(\frac{2}{3}\cdot \frac{4}{3}\right)\left(\frac{3}{4}\cdot \frac{5}{4}\right)\cdot ...\cdot \left(\frac{n-1}{n}\cdot \frac{n+1}{n}\right) = \lim_{n\to \infty} \frac{1}{2}\cdot \frac{n+1}{n} = \frac{1}{2}.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1613
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: granica ciągu
Dokładniejszy zapis obliczenia granicy
\(\lim_{n\to \infty} a_{n} = \lim_{n\to \infty} \left(\frac{1}{2}\cdot \frac{3}{2}\right)\left(\frac{2}{3}\cdot \frac{4}{3}\right)\left(\frac{3}{4}\cdot \frac{5}{4}\right)\cdot ...\cdot \left(\frac{n-1}{n}\cdot \frac{n+1}{n}\right) = \lim_{n\to \infty} \frac{1}{2}\cdot \frac{n}{n}\cdot \frac{n+1}{n} = \frac{1}{2}.\)
\(\lim_{n\to \infty} a_{n} = \lim_{n\to \infty} \left(\frac{1}{2}\cdot \frac{3}{2}\right)\left(\frac{2}{3}\cdot \frac{4}{3}\right)\left(\frac{3}{4}\cdot \frac{5}{4}\right)\cdot ...\cdot \left(\frac{n-1}{n}\cdot \frac{n+1}{n}\right) = \lim_{n\to \infty} \frac{1}{2}\cdot \frac{n}{n}\cdot \frac{n+1}{n} = \frac{1}{2}.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1613
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: granica ciągu
\( \frac{3}{2} \cdot \frac{2}{3} = 1,\)
\( \frac{4}{3}\cdot \frac{3}{4} = 1,\)
\( \frac{5}{4}\cdot \frac{4}{5} = 1,\)
..................
\( \frac{n}{n-1}\cdot \frac{n-1}{n} = 1.\)
Nie wymnożył się "do jedynki"- iloczyn pierwszego i ostatniego czynnika \( \frac{1}{2}\cdot \frac{n+1}{n} \), który dąży do \( \frac{1}{2} \) przy \( n\rightarrow \infty.\)
Czynniki o iloczynie \( 1 \) możemy napisać w granicy jako \( \frac{n}{n}.\)
\( \frac{4}{3}\cdot \frac{3}{4} = 1,\)
\( \frac{5}{4}\cdot \frac{4}{5} = 1,\)
..................
\( \frac{n}{n-1}\cdot \frac{n-1}{n} = 1.\)
Nie wymnożył się "do jedynki"- iloczyn pierwszego i ostatniego czynnika \( \frac{1}{2}\cdot \frac{n+1}{n} \), który dąży do \( \frac{1}{2} \) przy \( n\rightarrow \infty.\)
Czynniki o iloczynie \( 1 \) możemy napisać w granicy jako \( \frac{n}{n}.\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3540
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1945 razy
Re: granica ciągu
To, to znaczy dlaczego
\(a_n=\frac{n+1}{2n}\)
czy
\(\Limn a_n=\Limn \frac{1+{1\over n}}{2}={1\over2}\)
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1613
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: granica ciągu
\( \lim_{n\to \infty} a_{n} = \lim_{n\to \infty} \left(\frac{1}{2}\right)\cdot \lim_{n\to \infty}\left(\frac{3}{2}\cdot \frac{2}{3}\right)\cdot \lim_{n\to \infty}\left(\frac{4}{3}\cdot \frac{3}{4}\right)\cdot \lim_{n\to \infty} \left(\frac{5}{4}\cdot \frac{4}{5}\right) \cdot ...\cdot \lim_{n\to \infty}\left(\frac{n}{n-1}\cdot \frac{n-1}{n}\right)\cdot \lim_{n\to \infty} \frac{n+1}{n} =\lim_{n\to \infty} \frac{1}{2} \cdot \lim_{n\to \infty} 1 \cdot \)
\(\lim_{n\to \infty}1 \cdot \lim_{n\to \infty} 1 =\frac{1}{2}\cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot ... \cdot \lim_{n\to \infty} \frac{n+1}{n} = \frac{1}{2}\cdot 1 \cdot 1 = \frac{1}{2}.\)
\(\lim_{n\to \infty}1 \cdot \lim_{n\to \infty} 1 =\frac{1}{2}\cdot 1 \cdot 1 \cdot 1 \cdot ... \cdot \lim_{n\to \infty} \frac{n+1}{n} = \frac{1}{2}\cdot 1 \cdot 1 = \frac{1}{2}.\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 87
- Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Jerry
- Expert
- Posty: 3540
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1945 razy
Re: granica ciągu
Wykorzystajmy
\[a_n=\left(1- \frac{1}{2^2}\right)\left(1- \frac{1}{3^2}\right)\left(1- \frac{1}{4^2}\right)....\left(1- \frac{1}{n^2}\right)=\\
=\dfrac{1\cdot\color{pink}{3}}{2\cdot\color{green}{2}}\cdot\dfrac{\color{green}{2}\cdot\color{red}{4}}{\color{pink}{3}\cdot\color{blue}{3}}\cdot\dfrac{\color{blue}{3}\cdot\color{orange}{5}}{\color{red}{4}\cdot\color{brown}{3}}\cdot\ldots\cdot\dfrac{\color{brown}{(n-1)}\cdot(n+1)}{\color{orange}{n}\cdot n}=\\=\dfrac{n+1}{2n}\]
bo "kolorowe" czynniki się pokreślają...
Pozdrawiam