Cześć, mam kilka pytań do rozwiązania tego zadania z kinematyki, które jest podane w książce, mógłby mi ktoś wytłumaczyć? z góry dziękuję
Treść:
Od chwili t0 obserwowano ruch samochodu, który przez pewien czas jechał ze stałą prędkością o wartości v0=12m/s. W chwili t1 zaczął hamować i zatrzymał się w chwili t2=6s. Drogi przebyte przez samochód ruchem jednostajnym i jednostajnie opóźnionym były takie same.
Fragment rozwiązania z książki:
s1= v0t1
s2= 1/2a(t2-t1)^2 dlaczego tutaj można ominąć tą początkową część wzoru v0t? czemu pod to v0 nie podstawiam 12m/s?
s2=1/2Δv(t2-t1) tutaj wiem że Δv jest z zamienienia a i skrócenia t ale nie wiem dlaczego potem zamienia się na v0
s2=1/2v0(t2-t1)
KINEMATYKA
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 wrz 2023, 20:18
- Podziękowania: 2 razy
-
- Stały bywalec
- Posty: 441
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 369 razy
- Otrzymane podziękowania: 100 razy
Re: KINEMATYKA
Nie mozesz pominąć szybkości początkowej ale możesz zastosować wzór na szybkość średnią, którą dla drugiej części drogi wynosi \(\frac{v_o}{2}\). Tym bardziej, że nie znasz wartości opóźnienia.
\(S_1=S_2\)
\(v_ot_1=v_o \Delta t- \frac{a \Delta t^2}{2}\)
lub
\(v_ot_1=\frac{v_o}{2} \Delta t\)
i po uproszczeniach
\(t_1= \frac{1}{2}(t_2-t_1) \)
stąd
\(t_1=2 s\)
a całkowita droga \(S =2S_1=48 m\).
\(S_1=S_2\)
\(v_ot_1=v_o \Delta t- \frac{a \Delta t^2}{2}\)
lub
\(v_ot_1=\frac{v_o}{2} \Delta t\)
i po uproszczeniach
\(t_1= \frac{1}{2}(t_2-t_1) \)
stąd
\(t_1=2 s\)
a całkowita droga \(S =2S_1=48 m\).