ciężkie zadanie fizyka energia całki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

Kawałek jednorodnej liny o długości 25cm i masie 15g jest początkowo przyklejony do sufitu na całej długości a potem zwisa pionowo przyklejony do sufitu jednym końcem ile wynosi różnica grawitacyjnej energi potencjalnej liny w tych dwóch położeniach ? podziel linę na cienkie plasterki i wykonaj całkowanie
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

proszę o pomoc ładnie:)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: janusz55 »

Uwzględniamy infinitezymalny element długości jednorodnej liny \( dx.\)

Jeśli linę zawiesimy pionowo w jednym punkcie sufitu, to przyrost grawitacyjnej energii potencjalnej, odpowiadającej elementowi \( dx \) jest równy:

\( dU = -\lambda g x dx \)

gdzie: \( \lambda = \frac{m}{h} \) jest gęstością liniową.

Wykonując całkowanie po całej długości \( h \) - liny - otrzymujemy wartość różnicy grawitacyjnej energii potencjalnej liny odpowiadającej jej położeniom:

\( \Delta U = \int_{0}^{h} -\lambda g xdx = -\lambda g \int_{0}^{h} xdx = -\lambda g \frac{1}{2}x^2 |_{0}^{h}= -\frac{1}{2}\lambda gh^2 = -\frac{1}{2}mgh.\)
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

Bardzo dziękuje za pomoc, niestety nie rozumiem rozwiązania , nie wiem o co chodzi z gęstością liniową ani dlaczego wprowadził Pan zmienną x , bardziej spodziewałem się rozwiązania gdzie całkować będziemy po masie a h będzie jakimś ciągiem arytmetycznym. Mógłby Pan wyjaśnić coś nieco jeszcze albo napisać czy coś takiego jest możliwe wogle. (zaczynam dopiero z takimi zadaniami) pozdrawiam
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

https://www.youtube.com/watch?v=eks4fWwJObQ

okej znalazłem takie rozwiązanie które jest praktycznie identyczne jak Pańskie więc wnioskuje że tak się to po prostu robi:), więc byłbym bardzo wdzięczny gdyby mógł mi Pan wyjaśnić idee tej gęstości liniowej której zupełnie nie rozumiem pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: korki_fizyka »

Skoro lina jest jednorodna i dostatecznie cienka, to nie wymaga żadnego całkowania, ponieważ jej środek ciężkości znajduje się w połowie jej długości.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

Ale chodzi mi o rozwiązanie z całkami, rozumiem już gęstość liniową ale mam jeszcze jedną wątpliwość czym jest x? rozumiem że jest to odl. od infinityzymalnego elementu dx ale dlaczego tu i tu jest x? Dlaczego by nazwać ten odcinek możemy użyć zmiennej x jeszcze raz?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: janusz55 »

Wszystko jedno jakimi literami oznaczamy zmienne, względem których całkujemy - w tym wypadku po długości na przykład \( (x, dx), (y, dy) , (l, dl). \)
Ważne jest, że miara jest jednowymiarowa.

To zadanie pochodzi z podręcznika Davida Halliday'a. Podstawy Fizyki.
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

no tak oczywiście tylko chodzi mi bardziej o to że dx to jest jakiś odcinek i to co Pan nazwał x też jest jakimś odcinkiem(innym i dłuższym) i nie wiem jakie jest powiązanie między tymi dwoma(dx oraz x )
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: janusz55 »

\( x \) długość odcinka liny od jej początku do jej elementu nieskończenie małego \( dx.\)

Iloczyn \( x dx \) jest różniczką długości liny.
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 16 razy

Re: ciężkie zadanie fizyka energia całki

Post autor: rmit »

okej już wszystko rozumiem , bardzo dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ