Prawdopodobieństwo całkowite

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Takie zadanie z prawdopodobieństwa całkowitego:
W urnie mamy 10 kul białych i 7 kul czarnych. Wyciągamy jedną losową kulę i wyrzucamy ją, nie sprawdzając koloru. Jaka jest szansa wyciągnięcia za drugim razem kuli białej?
tutaj jest przedstawione rozwiązanie:
Rozwiązanie:
Wprowadźmy oznaczenia:
A - za drugim razem wyciągnęliśmy kulę białą,
B - za pierwszym razem wyciągnęliśmy kulę białą,
C - za pierwszym razem wyciągnęliśmy kulę czarną.
Chcemy obliczyć prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A. Stosujemy wzór na prawdopodobieństwo całkowite:
A tutaj są obliczenia
\(
P \left( A\right) = P \left( A|B\right) \cdot P \left( B\right) + P \left( A|C\right) \cdot P \left(C\right)
\)

Jak obliczyć to
\(
P \left( A|B\right) = \frac{9}{16}
\)

dlaczego tyle
i to
\(
P \left( A|C\right) = \frac{10}{16}
\)

i też dlaczego tyle. Jak to obliczyć?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: Jerry »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 01 wrz 2023, 16:22 ...dlaczego tyle. Jak to obliczyć?
Najbardziej elementarnie, jak to można sobie wyobrazić... prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek w rzucie kością do gry jest równe \({3\over6}\), bo interesują nas trzy spośród sześciu ścianek!. Czyli
  • Jeżeli zaszła hipoteza \(B\): odrzucamy białą kulę (z prawdopodobieństwem \(p(B)={10\over17}\)), to w urnie zostało \(9\) kul białych i \(7\) kul czarnych (razem \(16\)), zatem prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia \(A\) - wylosowaliśmy białą - jest równe \(p(A|B)={9\over16}\)
  • Jeżeli zaszła hipoteza \(C\): odrzucamy czarną kulę (z prawdopodobieństwem \(p(C)={7\over17}\)), to w urnie zostało \(10\) kul białych i \(6\) kul czarnych (razem \(16\)), zatem prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia \(A\) - wylosowaliśmy białą - jest równe \(p(A|C)={10\over16}\)
I dalej z podanego wzoru...

Pozdrawiam
PS. Pisałem o prawdopodobieństwie :idea: Szansa jest innym pojęciem :!:
Np.: Szansa wyrzucenia parzystej liczby oczek w rzucie kością do gry jest równa \(3:3\), prawdopodobieństwo, jak pisałem, \({3\over6}={1\over2}\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: eresh »

\(A|B\) - jeśli za pierwszym razem wyciągnęliśmy biała kulę, to zostało nam 9 białych. Mamy więc \(P(A|B)= \frac{9}{16} \)
podobnie z drugim prawdopodobieństwem.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

eresh pisze: 01 wrz 2023, 17:16 \(A|B\) - jeśli za pierwszym razem wyciągnęliśmy biała kulę, to zostało nam 9 białych. Mamy więc \(P(A|B)= \frac{9}{16} \)
podobnie z drugim prawdopodobieństwem.
też tak myślałem. No dobrze, a to drugie. Tam mamy 7 kul czarnych. Jeśli wyjme jedną to mam 6, a nie 10.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1585
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 417 razy

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: janusz55 »

Doświadczenie losowe opisane w treści zadania polega na:

-losowaniu jednej kuli z urny zawierającej \( 10 \) kul białych i \( 7 \) kul czarnych - etap 1

- wrzuceniu wyciągniętej w etapie pierwszym kuli do urny i losowaniu kuli z urny - etap II.

Oznaczenie zdarzeń:

\( b \) - "kula biała",
\( c \) - "kula czarna".

\( B \) - " za drugim razem wyciągnięto kulę białą"

Zakładamy, że wylosowanie każdej kuli z urny za każdym razem jest jednakowo możliwe.

Etap 1

\( (\Omega_{1}, P_{1}):\)

\( \Omega_{1} = \{ b, c\} \)

\( P_{1}(\{b\}) = \frac{10}{17}, \ \ P_{1}(\{c\}) = \frac{7}{17}.\)

Etap 2

\( (\Omega_{2}, P_{2}) \)

\( \Omega_{2} =\{b , c\}.\)

\( P_{2}(b) = \frac{10}{17}, \ \ P_{2}(c) = \frac{7}{17}.\)

Model łączny etapu I i II:

\( (\Omega, P) \)

\( \Omega = \Omega_{1}\times \Omega_{2} = \{ (b,b), (b,c),(c,b), (c,c)\}.\)

\( P(\{b,b\}) = \frac{10}{17}\cdot \frac{10}{17} = \frac{100}{289},\)

\( P(\{b,c\}) = \frac{10}{17}\cdot \frac{7}{17} = \frac{70}{289},\)

\( P(\{c,b\}) = \frac{7}{17}\cdot \frac{10}{17} = \frac{70}{289},\)

\( P(\{c,c\}) = \frac{7}{17}\cdot \frac{7}{17} = \frac{49}{289}.\)


\( B = \{(b,b), (c,b)\}. \)

\( P(B) = P(\{(b,b)\}) + P(\{c,b\}) = P_{1}(b)\cdot P_{2}(b) + P_{1}(c)\cdot P_{2}(b).\)

\( P(B) = \frac{10}{17}\cdot \frac{10}{17} + \frac{7}{17}\cdot \frac{10}{17} = \frac{170}{289} = 0,5882. \)

W wyniku realizacji dwuetapowego doświadczenia losowego możemy oczekiwać, że w około \( 59 \% \) ogólnej liczby jego wyników, otrzymamy za drugim razem kulę białą.
ODPOWIEDZ