Zbadać ilość rozwiązań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: mosdef21 »

Zbadać ilość rozwiązań w zależności od parametru m
\( \frac{x^2}{|x|-1}=|m| \)
nie chodzi mnie o metodę rysowania wykresów i robienia tzw "windy".
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: Taotao2 »

Doszedłem do czegoś takiego \(x^{2}-\left|m\right|\cdot\left(\left|x\right|-1\right)=0\) czyli \(x^2-|m||x|+m=0\) i z tego delta to \( \Delta =m^2-4m\). Czy to jest dobrze czy jest coś łatwiejszego i szybszego?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: eresh »

Taotao2 pisze: 31 sie 2023, 18:23 Doszedłem do czegoś takiego \(x^{2}-\left|m\right|\cdot\left(\left|x\right|-1\right)=0\) czyli \(x^2-|m||x|+m=0\) i z tego delta to \( \Delta =m^2-4m\). Czy to jest dobrze czy jest coś łatwiejszego i szybszego?
Trzeba rozważyć przypadki:
1.\(|x|-1\neq 0\) oraz \(|x|-1>0\) oraz \(x=0\) - wtedy mamy do czynienia z równaniem kwadratowym.
2. \(|x|-1\leq 0\;\;\wedge x\neq 0
\)
- wtedy równanie jest sprzeczne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: Jerry »

Po PW:
mosdef21 pisze: 02 wrz 2023, 21:07 Jerry a powiesz mi jak rozpisać te przypadki które podała eresh
Wg mnie można, przepraszam eresh, tak:
Zauważmy, że równanie
\[\frac{x^2}{|x|-1}=|m|\qquad(*)\]
  1. dla \(m=0\So x=0\), czyli ma jeden pierwiastek
  2. dla \(x\in[-1;1]\) równanie nie istnieje albo jest sprzeczne - równość liczby ujemnej i nieujemnej nie zachodzi
Rozpatrzmy równanie
\[\frac{t^2}{t-1}=p\text{ , gdzie } |x|=t>1\wedge |m|=p>0\]
które jest równoważne
\[t^2-pt+p=0\qquad(**)\]
  1. Jeżeli równanie \((**)\) ma dwa rozwiązania większe od \(1\), to równanie \((*)\) ma cztery rozwiązania:
    \[\begin{cases}p^2-4p>0\\ (t_1-1)(t_2-1)>0\\(t_1-1)+(t_2-1)>0\end{cases}\]
  2. Jeżeli równanie \((**)\) ma jedno rozwiązanie większe od \(1\), to równanie \((*)\) ma dwa rozwiązania:
    \[\begin{cases}p^2-4p=0\\ t_0>1\end{cases}\vee\begin{cases}p^2-4p>0\\ (t_1-1)(t_2-1)\le0\\(t_1-1)+(t_2-1)>0\end{cases}\]
  3. Jeżeli równanie \((**)\) ma nie ma rozwiązań albo wszystkie niewiększe od \(1\), to równanie \((*)\) nie ma rozwiązań:
    \[p^2-4p<0\vee \begin{cases}p^2-4p\ge0\\ (t_1-1)(t_2-1)\ge0\\(t_1-1)+(t_2-1)\le0\end{cases}\]
Pozostaje rozwiązać (z wykorzystaniem wzorów Viete'a), zebrać odpowiedzi i wrócić do parametru \(m\)...

Pozdrawiam
PS. Czemu nie podoba Ci się "winda" :?: Idzie szybciej i trudniej się pomylić :idea:
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: mosdef21 »

Bo nie umiem takiej funkcji naszkicować.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: Jerry »

Nie miałeś jeszcze pochodnej? Za chwilę poznasz...

Pozdrawiam
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: mosdef21 »

A ty potrafisz naszkicować pochodną tej funkcji? Czy badasz jakieś jej własności i po tym wnioskujesz?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: Jerry »

Najprościej:
wykorzystując Desmos;
uczenie:
zauważając (i wykorzystując na końcu) parzystość funkcji lewej strony równania - rozpatrzeć funkcję:
\(y=f(x)=\frac{x^2}{x-1}\) określoną dla \(x\in[0;1)\cup(1;+\infty)\)
i
  • granice w kresach przedziałów określoności
  • pochodna
  • warunek konieczny i dostateczny istnienia ekstremów; przedziały monotoniczności
  • szkic wykresu
  • odbić symetrycznie względem osi rzędnych
Pozdrawiam
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: Taotao2 »

A możesz przedstawić poszczególne etapy co wychodzi?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zbadać ilość rozwiązań

Post autor: Jerry »

Taotao2 pisze: 08 wrz 2023, 10:44 A możesz przedstawić poszczególne etapy co wychodzi?
Jeśli to pytanie do mnie, to:
  • \(f(0)=0\\ \Lim_{x\to1^-}\frac{x^2}{x-1}=-\infty\\\Lim_{x\to1^+}\frac{x^2}{x-1}=+\infty\\ \Lim_{x\to-\infty}\frac{x^2}{x-1}=+\infty\)
  • \(y'=f'(x)=\frac{x}{(x-1)^2}\cdot(x-2)\wedge D'=(0;1)\cup(1;+\infty)\)
  • WKIE: \(y'=0\iff x=2\)
    WDIE: \(f\searrow(0;1)\wedge f\searrow(1;2]\wedge f\nearrow[2;+\infty)\)
    \(\qquad\begin{cases}x=0\\y_\max=0\end{cases}\quad\vee\quad\begin{cases}x=2\\y_\min=f(2)=4\end{cases}\)
  • szkic wykresu i odbicie symetrycznie względem osi rzędnych - pod linkiem w poprzednim poście
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ