Satelita krąży wokół Ziemi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gazetakoi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 sie 2023, 18:40
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Satelita krąży wokół Ziemi

Post autor: gazetakoi »

Satelita krąży wokół Ziemi ze stałą prędkością kątową, w odległości trzy razy większej od jej promienia. Wyznacz wzór(wykorzystując dane początkowe) na okres obiegu tego satelity, jeżeli przyspieszenie ziemskie wynosi \(9.81\;\; m/s^2\), a promień Ziemi \(6370\) km. Doszedłem do momenty w, którym posiadam taki wzór na okres obiegu jednak nie wiem co dalej zrobić ponieważ nie posiadam ani \(G\) ani \(M\) i nie można ich przyjąć jako stałych.
\( T = \sqrt{\frac{4\pi^2r^3}{GM}}\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Satelita krąży wokół Ziemi

Post autor: janusz55 »

Możemy wyrazić iloczyn \( GM \) przez \( R, g. \)

\( g = \frac{GM}{R^2} \)

\( GM = g\cdot R^2 \)

\( T = \sqrt{\frac{4\pi^2r^3}{GM}}= \sqrt{\frac{4\pi^2r^3}{gR^2}} = 2\pi \frac{r}{R} \sqrt{\frac{r}{g}}.\)
ODPOWIEDZ