Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Prawdopodobieństwo

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Nie rozumiem w całości rozwiązania tego zadania:
Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że dokładnie dwie spośród trzech wylosowanych liczb będą równe. Wynik zapisz w postaci ułamka nieskracalnego.
Moc \( \Omega \) wynosi
\(
\left| \Omega \right| = 729
\)

a jak policzyć moc A?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 25 sie 2023, 14:23 Nie rozumiem w całości rozwiązania tego zadania:
Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że dokładnie dwie spośród trzech wylosowanych liczb będą równe. Wynik zapisz w postaci ułamka nieskracalnego.
Moc \( \Omega \) wynosi
\(
\left| \Omega \right| = 729
\)

a jak policzyć moc A?
AAB
ABA
BAA
takie mamy możliwości ustawienia tych liczb
liczbę A można wybrać na 9 sposobów, liczbę B na 8, czyli
\(|A|=3\cdot 9\cdot 8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 25 sie 2023, 14:23 Nie rozumiem w całości rozwiązania tego zadania:
Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że dokładnie dwie spośród trzech wylosowanych liczb będą równe. Wynik zapisz w postaci ułamka nieskracalnego.
Moc \( \Omega \) wynosi
\(
\left| \Omega \right| = 729
\)

a jak policzyć moc A?
Można też skorzystać ze zdarzenia przeciwnego - wszystkie cyfry są takie same lub wszystkie liczby są różne
\(|A'|=9+9\cdot 8\cdot 7\\
|A|=|\Omega|-|A'|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

AAB
ABA
BAA
takie mamy możliwości ustawienia tych liczb
liczbę A można wybrać na 9 sposobów, liczbę B na 8, czyli
\(|A|=3\cdot 9\cdot 8\)
Ta trójka na początku to jest dlatego, że wybieramy 3 liczby? Po co tutaj:
\(|A|=3\cdot 9\cdot 8\)
ta 3 na początku?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 25 sie 2023, 15:26 Ta trójka na początku to jest dlatego, że wybieramy 3 liczby? Po co tutaj:
\(|A|=3\cdot 9\cdot 8\)
ta 3 na początku?
Trójka stąd, że mamy trzy możliwości ustawienia tych liczb: AAB, ABA, BAA
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ