Oprocentowanie lokat w banku wynosi 5% w skali roku. Bank proponuje dwa sposoby gromadzenia kapitału:
(a) Na początku pierwszego roku wpłacamy 1000 zł, odsetki doliczane są do kapitału na końcu każdego roku.
(b) Na koniec każdego roku wpłacamy po 100 zł, odsetki też są doliczane do kapitału na końcu każdego roku (oczywiście
na końcu roku bank nie doliczy odsetek od 100 zł, które właśnie wpłaciliśmy).
Ile zgromadzimy pieniędzy na każdej z lokat po n latach? Podaj rozwiązanie rekurencyjne.
rekursja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
rekursja
Zadanie z rekursji. Ktoś pomoże?
-
- Stały bywalec
- Posty: 373
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: rekursja
a) \(1000\cdot 1,05^n\)
b) \(100+100\cdot 1,05+100\cdot 1,05^2 +...+100\cdot 1,05^{n-1}\)
b) \(100+100\cdot 1,05+100\cdot 1,05^2 +...+100\cdot 1,05^{n-1}\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy