Ek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ek
\( \frac{E_{krel}}{E_k}= \frac{E-E_o}{E_k}= \frac{mc^2-m_oc^2}{ \frac{m_ov^2}{2} }= \frac{2m_oc^2( \frac{1}{ \sqrt{1-\beta^2} }-1) }{m_o v^2} = \frac{2c^2(1-\sqrt{1-\beta^2)}}{v^2 \sqrt{1-\beta^2}}=.. \)
gdzie \(\beta= \frac{v}{c} \), jeśli podstawisz v= 0,3c , to się dużo uprości
gdzie \(\beta= \frac{v}{c} \), jeśli podstawisz v= 0,3c , to się dużo uprości
Spoiler
\(\approx 1,073\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl