Prawo indukcji Faradaya

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartlem13
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 sie 2023, 10:42
Płeć:

Prawo indukcji Faradaya

Post autor: bartlem13 »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, nie mam żadnego źródła- typu podręcznik, z którego mogło zostać wzięte.

Obwód elektryczny składa się z dwóch równoległych, przewodzących szyn o długości \( \frac{3}{2} b \) spiętych na jednym końcu kondensatorem o pojemności C. Obwód domknięty jest z drugiej strony ruchomą, przewodzącą poprzeczką, która oscyluje tak, że jej odległość od kondensatora jest równa:
\( x(t) = \frac{1}{2} b (2 - cos(\omega t) \)
Odległość między szynami jest równa a. Cały układ umieszczony w jednorodnym polu magnetycznym. Wektor indukcji magnetycznej jest prostopadły do płaszczyzny zawierającej obwód skierowany "od nas" (za kartkę) i wyraża się wzorem
\( \vec{B} = \vec{B_0} cos(\omega t) \)
Znajdź natężenie prądu płynącego w obwodzie.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Prawo indukcji Faradaya

Post autor: maria19 »

Zastosuj prawo, które masz w tytule:

\(|\epsilon_{ind}|=\frac{d\Phi}{dt}=a \frac{d}{dt}[B(t)\cdot x(t)] \) pochodna iloczynu :!:

ładunek na kondensatorze Q(t)=CU(t)

natężenie prądu \( I = \frac{dQ}{dt} \)
ODPOWIEDZ