Ekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
declan212
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 sie 2023, 16:48
Podziękowania: 1 raz

Ekonomia

Post autor: declan212 »

Hej,
potrzebuje pilnej pomocy w zadaniach:
Znajdź punkt równowagi na rynku obuwia zimowego znając równania Q(D) = 110 – 10P i Q(S) = 10 + 10P (P – cena Q – ilość)

Wypełnij tabelę popytu i podaży


Jak zmieni się równowaga na rynku na skutek działania kilku czynników (ceteris paribus): prognoz zwiększenia opadów śniegu, wzrostu stawek płac pracowników zatrudnionych przy produkcji butów, podniesienia podatku dochodowego osób fizycznych (płacą go konsumenci) – zmiany przedstaw na rysunku;

Określ nowy punkt równowagi i przedstaw kierunki zmian ceny i ilości równowagi;

Podaj wnioski płynące dla branży.

Z góry dzięki za pomoc :)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 391
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 96 razy

Re: Ekonomia

Post autor: maria19 »

QS=QD =>P=?
Q(P)=..elementarne
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1748
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 445 razy

Re: Ekonomia

Post autor: janusz55 »

\( Q_{S}(P) = Q_{D}(P),\)

\( 110-10P = 10 + 10P, \)

\( P* = \ \ ..., \)

\( Q_{S})(P*) = \ \ ...,\)

\( Q_{D}(P*) = \ \ ..., =\)
ODPOWIEDZ