Dla jakiej wartości x suma trzeciego i piątego wyrazu dwumianu jest równa 135, jeżeli suma trzech pierwszych współczynników równa się 22.
~*~
\((\sqrt{2^x} + \sqrt{2^{x -1}})^n\)
~*~
p.s 1 w potędze bo nie chciało wskoczyć
dwumian newtona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6588
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\({n \choose 2}a^{n-2}b^2+{n \choose 4}a^{n-4}b^4={6 \choose 2}(\sqrt{2^x})^{6-2}(\sqrt{2^{x -1}})^2+{6 \choose 4}(\sqrt{2^x})^{6-4}(\sqrt{2^{x -1}})^4=\\
15(\sqrt{2^x})^4(\sqrt{2^{x -1}})^2+15(\sqrt{2^x})^2(\sqrt{2^{x -1}})^4=15 \cdot 2^{2x} \cdot 2^{x -1}+15 \cdot 2^x \cdot 2^{2(x -1)}=\\
15 \cdot 2^{3x - 1}+15 \cdot 2^{3x - 2}=45 \cdot 2^{3x - 2}\)
\(45 \cdot 2^{3x - 2}=135\)
\(2^{3x - 2}=3\)
wychodzi jakieś rozwiązanie z logarytmem
15(\sqrt{2^x})^4(\sqrt{2^{x -1}})^2+15(\sqrt{2^x})^2(\sqrt{2^{x -1}})^4=15 \cdot 2^{2x} \cdot 2^{x -1}+15 \cdot 2^x \cdot 2^{2(x -1)}=\\
15 \cdot 2^{3x - 1}+15 \cdot 2^{3x - 2}=45 \cdot 2^{3x - 2}\)
\(45 \cdot 2^{3x - 2}=135\)
\(2^{3x - 2}=3\)
wychodzi jakieś rozwiązanie z logarytmem
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.