Niech Jn bedzie ciagiem zdefiniowanym wzorami rekurencyjnymi:
J1 = 1; J2n+1 = 2 Jn + 1; J2n = 2 Jn - 1
Odpowiedz nanastepujace pytania.
(a) Ile wynosi J113?
(b) Dla jakich n, Jn = n?
(c) Dla jakich n, Jn < n?
(d) Dla jakich n, Jn = 11?
Wzór rekurencyjny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Wzór rekurencyjny
Jeżeli
\((J_n)=(1,1,3,1,3,5,7,1,3,5,7,9,11,13,15,1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29,31,1,\ldots)\)
Fakty:
(b) \(J_n = n\iff n=2^k-1\), gdzie \(k=1,2,3,4,\ldots\)
(c) \(J_n < n\) dla pozostałych \(n\)
(d) \(J_n = 11\iff n=2^k+5\), gdzie \(k=3,4,5,6,\ldots\)
Pozdrawiam
To, na piechotę:
\((J_n)=(1,1,3,1,3,5,7,1,3,5,7,9,11,13,15,1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29,31,1,\ldots)\)
Fakty:
- \(J_n=1\iff n=2^k\), gdzie \(k=0,1,2,3,\ldots\)
- można zauważyć podciągi arytmetyczne o różnicy \(r=2\)
(b) \(J_n = n\iff n=2^k-1\), gdzie \(k=1,2,3,4,\ldots\)
(c) \(J_n < n\) dla pozostałych \(n\)
(d) \(J_n = 11\iff n=2^k+5\), gdzie \(k=3,4,5,6,\ldots\)
Pozdrawiam
Re: Wzór rekurencyjny
Nie to ja to widzę tylko nie wiem czy by mi zaliczyli jak bym tak zapisał dlatego dla pewności wole się zapytać.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Wzór rekurencyjny
Ja bym w redakcji rozwiązania napisał:
Pozdrawiam
PS. "Łatwo zauważyć" jest ryzykownym stwierdzeniem - a jeśli egzaminator nie zauważył
[edited]
Można wskazać iterację tego ciągu np. z wykorzystaniem funkcji floor, ale konkretnego pomysłu nie mam
i podał ww fakty i odpowiedzi.Po wypisaniu początkowych wyrazów ciągu można zauważyć, że...
Pozdrawiam
PS. "Łatwo zauważyć" jest ryzykownym stwierdzeniem - a jeśli egzaminator nie zauważył
[edited]
Można wskazać iterację tego ciągu np. z wykorzystaniem funkcji floor, ale konkretnego pomysłu nie mam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Wzór rekurencyjny
Miałem sen
Sprawdź czy pasuje wzór iteracyjny:
\[J_n=1+\left(n-2^{\left[\log_2n\right]}\right)\cdot2\text{ dla } n\in\nn_+\]
gdzie \([x]\) jest największą liczbą całkowitą niewiększą niż \(x\), czyli funkcją cechy (podłogi).
Pozdrawiam