Funkcja Eulera przykłady.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tomaszak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 cze 2023, 22:12
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Funkcja Eulera przykłady.

Post autor: Tomaszak »

Witam mam problem z takimi przykładami nie wiem co zrobić jeśli NWD(x,y) jest różne od 1.
1)
2^144 mod 8
2^144 mod 216
2)
3^144 mod 27
3^144 mod 216

Z góry dzięki!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3539
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Funkcja Eulera przykłady.

Post autor: Jerry »

Na piechotę:
1)
  • \(2^{144}=2^{141}\cdot8+0\equiv 0\mod8\\\)
  • \(2^{144}=256^{18}=(216+40)^{18}\equiv 40^{18}\mod216\\
    40^{18}=1600^9=(7\cdot216+88)^9\equiv 88^9\mod 216\\
    88^9=681472^3=(3155\cdot216-8)^3\equiv(-8)^3\mod216\\
    (-8)^3=-521=-3\cdot216+136\equiv 136\mod216\)
    Ostatecznie:
    \(2^{144}\equiv 136\mod216\)
2)
  • \(3^{144}=3^{141}\cdot27+0\equiv 0\mod27\\\)
  • \(3^{144}=729^{24}=(3\cdot216+81)^{24}\equiv 81^{24}\mod216\\
    81^{24}=729^4=(3\cdot216+81)^4\equiv 81^4\mod 216\\
    81^4=6561^2=(30\cdot216+81)^2\equiv81^2\mod216\\
    81^2=6561=30\cdot216+81\equiv 81\mod216\)
    Ostatecznie:
    \(3^{144}\equiv 81\mod216\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ