Rozłóż wyrażenie na czynniki 3x^5 + 12x^4 - 9x^3

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
troxad
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 lip 2023, 17:44

Rozłóż wyrażenie na czynniki 3x^5 + 12x^4 - 9x^3

Post autor: troxad »

Cześć, przeglądam algebrę, abym mógł zdać kurs algebry Edx. Używam ChatGPT do generowania problemów, a następnie rozwiązuję je i używam chatgpt, aby sprawdzić, czy dobrze to zrobiłem. Doszedłem do tematu Rozkładu na czynniki iloczynu kwadratowego trójmianu i jednomianu.

Rozłóż wyrażenie na czynniki 3x^5 + 12x^4 - 9x^3

= 3x^3(x^2 + 4x -3)

Oto, co ChatGPT mówi, aby zrobić dalej:

„Teraz zostaje nam trójmian kwadratowy w nawiasach, x^2 + 4x - 3. Możemy dalej rozłożyć to wyrażenie kwadratowe na czynniki, rozkładając jego współczynniki na czynniki lub używając wzoru kwadratowego:

x^2 + 4x - 3 = (x + 3)(x - 1)"

Ale to nie wygląda dobrze, ponieważ 3x - x = 2x, ale potrzebuję, aby drugi wyraz trójmianu wynosił 4x. Użycie (-b +or- (b^2-4ac)^1/2)/2a) daje mi -2 +lub- 7^1/2

Czy ChatGPT ma rację? Dzięki!
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2092
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 496 razy

Re: Rozłóż wyrażenie na czynniki 3x^5 + 12x^4 - 9x^3

Post autor: janusz55 »

Proszę jeszcze raz rozłożyć na czynniki liniowe trójmian kwadratowy \( t(x) = x^2 +4x -3. \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3829
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2059 razy

Re: Rozłóż wyrażenie na czynniki 3x^5 + 12x^4 - 9x^3

Post autor: Jerry »

\[3x^5 + 12x^4 - 9x^3= 3x^3(x^2 + 4x -3)=3x^3\left[(x^2 + 4x+4) -7\right]=3x^3\left[(x+2)^2 -\sqrt7^2\right]=\\=
3x^3(x+2 -\sqrt7)(x+2 +\sqrt7)\]
Wnioski wysnuj sam...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ