Dwie osoby rzucają kolejno monetą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janjan321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lip 2023, 19:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dwie osoby rzucają kolejno monetą

Post autor: janjan321 »

Dwie osoby rzucają kolejno monetą. Wygrywa ta osoba, która pierwsza wyrzuci orła. Obliczyć prawdopodobieństwo wygrania dla obu graczy.

Bardzo pro
janjan321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lip 2023, 19:14
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dwie osoby rzucają kolejno monetą

Post autor: janjan321 »

Bardzo proszę o rozwiązanie zadania. nie mam pojęcia tak go rozwiązać :(
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dwie osoby rzucają kolejno monetą

Post autor: eresh »

janjan321 pisze: 01 lip 2023, 19:15 Dwie osoby rzucają kolejno monetą. Wygrywa ta osoba, która pierwsza wyrzuci orła. Obliczyć prawdopodobieństwo wygrania dla obu graczy.

Bardzo pro
A - wygrana gracza rzucającego jako pierwszy
B - wygrana gracza rzucającego jako drugi


jeżeli wygrać ma gracz rzucający jako pierwszy, to orzeł musi wypaść w pierwszym, trzecim , piątym, siódmym,.... rzucie
\(P(A)=\frac{1}{2}+(\frac{1}{2})^3+(\frac{1}{2})^5+(\frac{1}{2})^7+...=\frac{\frac{1}{2}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{2}{3}\)


jeżeli wygrać ma gracz rzucający jako drugi, to orzeł musi wypaść w drugim, czwartym, szóstym,.... rzucie
\(P(A)=(\frac{1}{2})^2+(\frac{1}{2})^4+(\frac{1}{2})^6+...=\frac{\frac{1}{4}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ