Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: mosdef21 »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(p, \ p \in \mathbb{R}\), dla których równanie \(|(x-2)(x-4)|=4p-3\) ma dwa rozwiązania dodatnie.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 01 lip 2023, 02:17 Wyznacz wszystkie wartości parametru \(p, \ p \in \mathbb{R}\), dla których równanie \(|(x-2)(x-4)|=4p-3\) ma dwa rozwiązania dodatnie.
zadanie.png
\(1<4p-3<8\;\;\; \vee \;\;\;4p-3=0\\
4<4p<11\;\;\;\;\vee\;\;\;p=\frac{3}{4}\\
1<p<\frac{11}{4}\;\;\;\vee\;\;\;p=\frac{3}{4}\)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2023, 15:43 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edycja po poście radagast
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: radagast »

No i jeszcze \(p= \frac{3}{4} \) :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: eresh »

radagast pisze: 01 lip 2023, 09:51 No i jeszcze \(p= \frac{3}{4} \) :D
Zgadza się, umknęło mi. Dzięki :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: janusz55 »

\( 4p - 3 \geq 0 \)

\( p\geq \frac{3}{4}. \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: eresh »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 14:33 \( 4p - 3 \geq 0 \)

\( p\geq \frac{3}{4}. \)

Nie wprowadzajmy użytkowników w błąd.
dla \(p=1\):
\(|(x-2)(x-4)|=1\\
x^2-6x+8=1\;\;\vee\;\;x^2-6x+8=-1\\
x_1=3-\sqrt{2}\\
x_2=3+\sqrt{2}\\
x_3=3\)

równanie ma trzy rozwiązania, więc podana przez Pana odpowiedź jest nieprawidłowa
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: mosdef21 »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 14:33 \( 4p - 3 \geq 0 \)

\( p\geq \frac{3}{4}. \)
A skąd ten wniosek \( 4p - 3 \geq 0 \)?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: janusz55 »

Wartość bezwzględna jest nie tylko równa zeru ale i nieujemna.

Jedynkę Pani wyłączyła.

Z układu nierówności:

\( \begin{cases} p > \frac{3}{4} \\ p >1 \end{cases} \rightarrow p>1.\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: eresh »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 15:32 Jedynkę Pani wyłączyła.
Pokazałam jedynie, że podane przez Pana rozwiązanie:
janusz55 pisze: 01 lip 2023, 14:33 \( 4p - 3 \geq 0 \)

\( p\geq \frac{3}{4}. \)
jest niepoprawne


janusz55 pisze: 01 lip 2023, 15:32 \( \begin{cases} p > \frac{3}{4} \\ p >1 \end{cases} \rightarrow p>1.\)
To również jest niepoprawne, wystarczy podstawić \(p=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: janusz55 »

Nie rozumiemy się. Pani napisała ograniczenia dolne i górne dla parametru \( p.\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: eresh »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 15:54 Nie rozumiemy się. Pani napisała ograniczenia dolne i górne dla parametru \( p.\)
Tak, podałam odpowiedź - dla tych p równanie ma dwa dodatnie rozwiązania.
Nie wiem natomiast co Pan ma nam w tym temacie do przekazania.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: janusz55 »

Chodziło mi o to, że dla warunków początkowych - wartość bezwgledna wyrażenia jest wartością nieujemną.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: eresh »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 16:25 Chodziło mi o to, że dla warunków początkowych - wartość bezwgledna wyrażenia jest wartością nieujemną.
Zgadza się, wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna. Ale chyba nie o to pytał mosdef21.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: janusz55 »

Może i nie o to pytał mosdef21, ale chciałem zwrócić uwagę, na ten warunek.

Załóżmy, że nie znamy wykresu funkcji \( f(x) = |(x-2)(x-4)| \) i się nim nie posiłkujemy.

Rozwiąże Pani to równanie z parametrem metodą algebraiczną ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i z parametrem

Post autor: janusz55 »

Proszę nie brać tego pytania jako sprawdzanie Pani umiejętności, dla których i tak jestem pełen podziwu.
ODPOWIEDZ