Ile jest liczb w zbiorze X.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tomaszak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 cze 2023, 22:12
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Ile jest liczb w zbiorze X.

Post autor: Tomaszak »

Witam mam problem z takim o zadankiem.
Wiem, że trzeba zastosować zasadę włączeń i wyłączeń tylko nie wiem zbytnio jak.

Ile jest wszystkich liczb w zbiorze X={1,2,3,....,359}, które dzielą się przez 3 lub 5 ale nie dzielą się przez 7.

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Ile jest liczb w zbiorze X.

Post autor: Jerry »

Wg mnie w zbiorze \(X\) jest
  • \(\left[{359\over3}\right]=119\) liczb podzielnych przez \(3\), ale wśród nich jest \(\left[{359\over3\cdot7}\right]=17\) liczb podzielnych przez \(7\)
  • \(\left[{359\over5}\right]=71\) liczb podzielnych przez \(5\), ale wśród nich jest \(\left[{359\over5\cdot7}\right]=10\) liczb podzielnych przez \(7\)
  • \(\left[{359\over15}\right]=23\) liczby podzielne przez \(3\cdot5\), ale wśród nich są\(\left[{359\over15\cdot7}\right]=3\) liczby podzielne przez \(7\)
Ostatecznie:
W zbiorze \(X\) są \((119-17)+(71-10)-(23-3)=143\) liczby podzielne przez \(3\) lub \(5\) ale niepodzielne przez \(7\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ