Zbieżność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1635
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Zbieżność
\( \left|\frac{a_{n+1}}{a_{n}}\right| = \frac{n^3}{(n+1)^3} \rightarrow 1 \)
\( R = 1.\)
\( \sum_{n=1}^{\infty} (-1)^{n}\left(\frac{1}{3}\right)^{n} \) - szereg naprzemienny zbieżny na mocy kryterium Leibniza.
\( \sum_{n=1}^{\infty} \left(\frac{1}{3}\right)^{n} \) - szereg geometryczny o ilorazie \( q = \frac{1}{3} \) - zbieżny.
Przedział zbieżności szeregu \( \left[ -1, \ \ 1\right].\)
\( R = 1.\)
\( \sum_{n=1}^{\infty} (-1)^{n}\left(\frac{1}{3}\right)^{n} \) - szereg naprzemienny zbieżny na mocy kryterium Leibniza.
\( \sum_{n=1}^{\infty} \left(\frac{1}{3}\right)^{n} \) - szereg geometryczny o ilorazie \( q = \frac{1}{3} \) - zbieżny.
Przedział zbieżności szeregu \( \left[ -1, \ \ 1\right].\)