Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
boski12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2023, 21:28
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: boski12 »

Liczba klientów X w danej minucie w pewnym sklepie jest opisana rozkładem Poissona o parametrze λ
= 1,5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w jakiejś minucie nie ma żadnego klienta? A jakie, że będzie
nie więcej niż jeden? Ilu średnio będzie w sklepie w danej minucie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

boski12 pisze: 22 cze 2023, 09:18 Liczba klientów X w danej minucie w pewnym sklepie jest opisana rozkładem Poissona o parametrze λ
= 1,5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w jakiejś minucie nie ma żadnego klienta? A jakie, że będzie
nie więcej niż jeden? Ilu średnio będzie w sklepie w danej minucie?
\(P(X=0)=\frac{e^{-1,5}\cdot 1,5^0}{0!}\\
P(X\leq 1)=P(X=0)+P(X=1)=\frac{e^{-1,5}\cdot 1,5^0}{0!}+\frac{e^{-1,5}\cdot 1,5^1}{1!}\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1654
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: janusz55 »

W danej minucie będzie średnio \( E(X)= \lambda = 1,5 \) - dwóch klientów.

Uwaga
W rozwiązywaniu tego typu zadań przyjmuje się też wynik \( 1,5\) klienta.
ODPOWIEDZ