Telefon

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Telefon

Post autor: Filip25 »

Długość rozmowy telefonicznej pracowników w pewnej firmie ma rozkład normalny o średniej 12 min
i odchyleniu 5 min. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pracownik będzie rozmawiał dłużej niż 15,25
min.? A jakie, że od 7,3 do 12,85 minuty oraz od 2,5 do 8 minut?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Telefon

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 21 cze 2023, 12:05 Długość rozmowy telefonicznej pracowników w pewnej firmie ma rozkład normalny o średniej 12 min
i odchyleniu 5 min. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pracownik będzie rozmawiał dłużej niż 15,25
min.? A jakie, że od 7,3 do 12,85 minuty oraz od 2,5 do 8 minut?
\(P(X>15,25)=1-\Phi(\frac{15,25-12}{5})=1-\Phi(0,65)\\
P(7,3<X<12,85)=\Phi(\frac{12,85-12}{5})-\Phi(\frac{7,3-12}{5})=\Phi(0,17)-1+\Phi(0,94)\\
P(2,5<X<8)=\Phi(\frac{8-12}{5})-\Phi(\frac{2,5-12}{5})=1-\Phi(0,8)-1+\Phi(1,9)\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ