Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
boski12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2023, 21:28
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: boski12 »

Rzucamy równocześnie dwiema rozróż. kostkami do gry.
Określono następujące zdarzenia:
a) A – dokładnie na jednej kostce wypadło 3 lub 5 oczek;
b) B – kwadrat sumy oczek na obu kostkach jest większy od 64.
Wiedząc, że zaszło zdarzenie B, oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A. Wyznacz
prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10385 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

boski12 pisze: 20 cze 2023, 21:34 Rzucamy równocześnie dwiema rozróż. kostkami do gry.
Określono następujące zdarzenia:
a) A – dokładnie na jednej kostce wypadło 3 lub 5 oczek;
b) B – kwadrat sumy oczek na obu kostkach jest większy od 64.
Wiedząc, że zaszło zdarzenie B, oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A. Wyznacz
prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B
\(A=\{13,15,23,25,31,32,34,36,43,45,51,52,54,56,63,65\}\\
B=\{36,45,46,54,55,56,63,64,65,66\}\\
P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(A\cap B)=\frac{6}{36}\\
P(B)=\frac{10}{36}\\
P(A)=\frac{16}{36}\\
P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
boski12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2023, 21:28
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: boski12 »

eresh pisze: 21 cze 2023, 16:25
boski12 pisze: 20 cze 2023, 21:34 Rzucamy równocześnie dwiema rozróż. kostkami do gry.
Określono następujące zdarzenia:
a) A – dokładnie na jednej kostce wypadło 3 lub 5 oczek;
b) B – kwadrat sumy oczek na obu kostkach jest większy od 64.
Wiedząc, że zaszło zdarzenie B, oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A. Wyznacz
prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B
\(A=\{13,15,23,25,31,32,34,36,43,45,51,52,54,56,63,65\}\\
B=\{36,45,46,54,55,56,63,64,65,66\}\\
P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(A\cap B)=\frac{6}{36}\\
P(B)=\frac{10}{36}\\
P(A)=\frac{16}{36}\\
P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\)

Mam pytanie skąd wziął się ten ciąg liczb A {13,15,23,25,31,32,34,36,43,45,51,52,54,56,63,65}
i B {36,45,46,54,55,56,63,64,65,66}?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10385 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

A - te rzuty w których dokładnie na jednej kostce wypadła albo trójka albo piątka
B - te rzuty w których kwadrat sumy oczek jest większy od 64

np 36 oznacza, że na pierwszej kostce wypadły trzy, a na drugiej 6 oczek
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ