Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 197
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 101 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Prawdopodobieństwo

Post autor: Filip25 »

Rzucamy kostką do gry. Czy zdarzenie, że wypadnie nieparzysta liczba oczek jest niezależne
od zdarzenia, że wypadło pięć lub sześć oczek?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 20 cze 2023, 08:26 Rzucamy kostką do gry. Czy zdarzenie, że wypadnie nieparzysta liczba oczek jest niezależne
od zdarzenia, że wypadło pięć lub sześć oczek?
\(P(A)=\frac{3}{6}\\
P(B)=\frac{2}{6}\\
P(A\cap B)=\frac{1}{6}\\
P(A)\cdot P(B)=\frac{6}{36}=P(A\cap B)\)

są niezależne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
boski12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2023, 21:28
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: boski12 »

eresh pisze: 20 cze 2023, 09:08
Filip25 pisze: 20 cze 2023, 08:26 Rzucamy kostką do gry. Czy zdarzenie, że wypadnie nieparzysta liczba oczek jest niezależne
od zdarzenia, że wypadło pięć lub sześć oczek?
\(P(A)=\frac{3}{6}\\
P(B)=\frac{2}{6}\\
P(A\cap B)=\frac{1}{6}\\
P(A)\cdot P(B)=\frac{6}{36}=P(A\cap B)\)

są niezależne

Skąd się wzięło P(A∩B)=1/6 ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

"wypadła nieparzysta liczba oczek" i "wypadło 5 lub 6 oczek" = "wypadło 5 oczek" - jedno zdarzenie, więc \(P(A\cap B)=\frac{1}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ