Permutacje i wariacje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Permutacje i wariacje

Post autor: Filip25 »

Studenci WZiKS zorganizowali dwie loterie. W pierwszej loterii pozostało 20 losów, w tym tylko jeden
wygrywający, a w drugiej loterii 60 losów, w tym trzy wygrywające. W której loterii osoba kupująca 2 losy ma
większe szanse wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego? Rozpatrz tu ważną kolejność losowania.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Permutacje i wariacje

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 20 cze 2023, 08:22 Studenci WZiKS zorganizowali dwie loterie. W pierwszej loterii pozostało 20 losów, w tym tylko jeden
wygrywający, a w drugiej loterii 60 losów, w tym trzy wygrywające. W której loterii osoba kupująca 2 losy ma
większe szanse wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego? Rozpatrz tu ważną kolejność losowania.
I loteria:
\(P(A)=1-\frac{19\cdot 18}{20\cdot 19}\)

II loteria:
\(P(B)=1-\frac{57\cdot 56}{60\cdot 59}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ