Na ile sposób

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Na ile sposób

Post autor: LuckyLuck »

W przedziałach wagonu kolejowego jest po 8 miejsc. Do jednego z takich przedzialow wsiadło 5 pasażerów. Na ile sposobów mogą oni zająć miejsca w przedziale?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Na ile sposób

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 14 cze 2023, 16:55 W przedziałach wagonu kolejowego jest po 8 miejsc. Do jednego z takich przedzialow wsiadło 5 pasażerów. Na ile sposobów mogą oni zająć miejsca w przedziale?
Na: \(8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ