funkcja malejąca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

funkcja malejąca

Post autor: mosdef21 »

Wykaż ze funkcja\[f(x)=\frac{1}{2^x+1}+\frac{1}{3^x+1}+\frac{1}{6^x+1}-\frac{1}{4^x+1}-\frac{1}{9^x+1}\]jest malejąca.
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: funkcja malejąca

Post autor: nijak »

Owe funkcje \(\frac{1}{2^x+1}-\frac{1}{4^x+1}=\frac{4^x-2^x}{(2^x+1)(4^x+1)}\) i \(\frac{1}{3^x+1}-\frac{1}{9^x+1}=\frac{9^x-3^x}{(3^x+1)(3^x+1)}\) jak i również \( \frac{1}{6^x+1} \) są malejące.

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: funkcja malejąca

Post autor: Jerry »

nijak pisze: 15 cze 2023, 09:32 Owe funkcje \(\frac{1}{2^x+1}-\frac{1}{4^x+1}=\ldots\) i [...] są malejące.
Tak wygląda wykres funkcji malejącej :shock:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ