Zadanie z graniastosłupem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Zadanie z graniastosłupem

Post autor: mosdef21 »

1.Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest wynosi \( \sqrt{5} \). Oblicz długość krótszej przekątnej podstawy oraz tangens nachylenia krótszej przekątnej podstawy graniastosłupa do płaszczyzny jego podstawy.

2. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym przekątna ściany bocznej tworzy z wysokością graniastosłupa(krawędzią boczną) kąt \(30^ \circ \), a wysokość podstawy graniastosłupa wynosi \(5 \sqrt{} 3\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zadanie z graniastosłupem

Post autor: Jerry »

mosdef21 pisze: 13 cze 2023, 23:07 1.Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest wynosi \( \sqrt{5} \). Oblicz długość krótszej przekątnej podstawy oraz tangens nachylenia krótszej przekątnej podstawy graniastosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
Istnieje wiele takich graniastosłupów, np. takie, że \(\begin{cases}a=1\\H=1\end{cases}\) czy \(\begin{cases} a=0,5\\H=2\end{cases}\), gdzie \(a\) jest krawędzią podstawy a \(H\) wysokością graniastosłupa...
Pozdrawiam
PS. Wytłuszczony fragment, nawet jeśli byłoby tam "kąta", też ma wątpliwy sens - \(\tg0^\circ=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zadanie z graniastosłupem

Post autor: Jerry »

mosdef21 pisze: 13 cze 2023, 23:07 2. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym przekątna ściany bocznej tworzy z wysokością graniastosłupa(krawędzią boczną) kąt \(30^ \circ \), a wysokość podstawy graniastosłupa wynosi \(5 \sqrt 3\)
Niech \(a,\ h_p,\ H\) będą krawędzią podstawy, wysokością podstawy i wysokością graniastosłupa. Wtedy:
  1. \({a\sqrt3\over2}=h_p=5\sqrt3\So a=10\)
  2. \({H\over a}=\ctg30^\circ\So H=10\sqrt3\)
  3. \(V_G={a^2\sqrt3\over4}\cdot H=25\sqrt3\cdot10\sqrt3=750\)
Pozdrawiam
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z graniastosłupem

Post autor: mosdef21 »

Do pierwszego poprawna treść
...
Oblicz długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa długość krótszej przekątnej podstawy oraz tangens kąta nachylenia krótszej przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny jego podstawy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z graniastosłupem

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 14 cze 2023, 08:28 Do pierwszego poprawna treść
...
Oblicz długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa długość krótszej przekątnej podstawy oraz tangens kąta nachylenia krótszej przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny jego podstawy
Musi być jeszcze jakaś dana, bo jak napisał Jerry, takich graniastosłupów jest co najmniej kilka
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z graniastosłupem

Post autor: mosdef21 »

Ale ja jestem chory przecież na początku nie napisałem że dłuzsza przekatna jest równa 3 a jego wysokosc to \( \sqrt{5} \) :oops:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z graniastosłupem

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 14 cze 2023, 09:16 Ale ja jestem chory przecież na początku nie napisałem że dłuzsza przekatna jest równa 3 a jego wysokosc to \( \sqrt{5} \) :oops:
A to zmienia postać rzeczy :D

\(a \)- długość krawędzi podstawy
\(H\) - wysokość bryły
\(D_1\) - długość dłuższej przekątnej
\(D_2\) - długość krótszej przekątnej

\((2a)^2+H^2=D_1^2\\
4a^2+5=9\\
a=1\)


\((a\sqrt{3})^2+H^2=D_2^2\\
3+5=D_2^2\\
D_2=2\sqrt{2}\)


\(\tg\alpha=\frac{H}{a\sqrt{3}}\\
\tg\alpha=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{15}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ