Wartość realna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Matex1906
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2023, 17:14
Podziękowania: 2 razy

Wartość realna

Post autor: Matex1906 »

Miesięczna płaca netto Pana Jana Wyrobnika na początku 2018 roku wynosiła 2 000 PLN, natomiast Pan Stefan Prezes otrzymywał w tym samym czasie wynagrodzenie netto w wysokości 10 000 PLN. Wiedząc, że stopa inflacji w roku 2018 wyniosła 4,3%, oblicz:
- o ile złotych i o ile procent realnie zmieniłaby się płaca każdego pracownika, jeśli każdy z nich dostałby pod koniec roku podwyżkę w wysokości 200 PLN?
Czy płaca realna Wyrobnika to 2200/1,043=2109,30 zł? Tak się to oblicza?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Wartość realna

Post autor: janusz55 »

Tak to się liczy dla wyrobnika i prezesa. Jeżeli chcemy obliczyć jak zmieniła się np. pod koniec roku (w grudniu) każdego z tych pracowników płaca, to doliczamy kwotę \( 200 \ \ zł. \) do ich płacy.
Matex1906
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2023, 17:14
Podziękowania: 2 razy

Re: Wartość realna

Post autor: Matex1906 »

Czyli realnie płaca Wyrobnika zmieniła sie na 2109,30 (wczesniej 2000 ale bez podwyzki) a nominalnie 2000+200=2200?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Wartość realna

Post autor: janusz55 »

Tak. A płaca prezesa ?
Matex1906
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2023, 17:14
Podziękowania: 2 razy

Re: Wartość realna

Post autor: Matex1906 »

Prezes: realnie po podwyżce 10200/1,043= 9779,48, nominalnie 10200. Czyli realnie mu spadła o (10000-9779,48) w stosunku do początku roku. Dobrze myślę?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Wartość realna

Post autor: janusz55 »

Myślenie dobre. Jeszcze tylko podwyżka dla prezesa \( 200 \ \ zł.\)
Matex1906
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2023, 17:14
Podziękowania: 2 razy

Re: Wartość realna

Post autor: Matex1906 »

Podwyżkę już uwzględniłem w obliczeniach
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Wartość realna

Post autor: janusz55 »

Jest podwyżka - dobrze!
Matex1906
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2023, 17:14
Podziękowania: 2 razy

Re: Wartość realna

Post autor: Matex1906 »

Dziękuję za sprawdzenie
ODPOWIEDZ