pochodna proszę o sprawdzenie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: Filip25 »

Oblicz I i II pochodną funkcji:
\(f(x)= \frac{x-2}{x \sqrt{x} } \)

Mi wyszło:
Pierwsza pochodna \( \frac{4x-x^2+1}{2x^3 \sqrt{x} } \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 27 maja 2023, 09:13 Oblicz I i II pochodną funkcji:
\(f(x)= \frac{x-2}{x \sqrt{x} } \)

Mi wyszło:
Pierwsza pochodna \( \frac{4x-x^2+1}{2x^3 \sqrt{x} } \)
Coś nie pykło

\(f(x)=\frac{x-2}{x^{\frac{3}{2}}}\\
f'(x)=\frac{x^{\frac{3}{2}-(x-2)\cdot \frac{3}{2}x^{\frac{1}{2}}}}{x^3}\\
f'(x)=\frac{x\sqrt{x}-\frac{3}{2}(x-2)\sqrt{x}}{x^3}\\
f'(x)=\frac{\sqrt{x}(x-\frac{3}{2}x+3)}{x^3}\\
f'(x)=\frac{\sqrt{x}(6-x)}{2x^3}\\
f'(x)=\frac{6-x}{2x^{2,5}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: eresh »

\(f''(x)=\frac{-2x^{2,5}-5x^{1,5}(6-x)}{4x^5}\\
f''(x)=\frac{-x^{1,5}(2x+30-5x)}{4x^5}\\
f''(x)=\frac{3x-30}{4x^3,5}\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: Filip25 »

hmmm dzięki, zupełnie nie wiem gdzie popełniłem błąd.
a do tego wykres jaki będzie?
Bo generalnie miałem zbadać przebieg zmienności tej funkcji
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 29 maja 2023, 12:22 hmmm dzięki, zupełnie nie wiem gdzie popełniłem błąd.
a do tego wykres jaki będzie?
Bo generalnie miałem zbadać przebieg zmienności tej funkcji
screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: Filip25 »

Asymptota pozioma y=0, pionowa x=0 tak?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 29 maja 2023, 13:23 Asymptota pozioma y=0, pionowa x=0 tak?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: Filip25 »

to wykresu nie rozumiem, dlaczego tak? skoro asymptota jest y=0
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: pochodna proszę o sprawdzenie

Post autor: eresh »

https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 99#p357301

gdy x dąży do nieskończoności, wartości funkcji dążą do zera
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ