Wyznacz dzień tygodnia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Franko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2023, 17:07
Płeć:

Wyznacz dzień tygodnia

Post autor: Franko »

Ostatni dzień pewnego nieprzestępnego roku wypadł w środę. Pierwszy dzień tego roku to:
A. wtorek
B. środa
C. czwartek
D. piątek

Bardzo proszę o wyjaśnienie sposobu myślenia w tym zadaniu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wyznacz dzień tygodnia

Post autor: radagast »

365:7=52 r 1
zatem wtorek .
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Wyznacz dzień tygodnia

Post autor: Icanseepeace »

radagast pisze: 23 maja 2023, 17:56 365:7=52 r 1
zatem wtorek .
Cofając się o 365 dni cofamy się do ostatniego dnia poprzedniego roku.
Dlatego należy się cofnąć o 364 dni.
jelix
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 maja 2023, 16:17
Płeć:

Re: Wyznacz dzień tygodnia

Post autor: jelix »

rok nieprzestępny 365 dni
365/7=52 i 1 dzień
środa - 1 dzień to wtorek
odp. wtorek
ODPOWIEDZ