Zadanie z ruchu drgającego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2021, 17:59
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadanie z ruchu drgającego

Post autor: oki »

Proszę zapisać wyrażenia opisujące ruch dla poniższego przykładu: Klocek o masie
M = 100 kg położono na idealnie gładkiej powierzchni (brak tarcia) i połączono ze
sprężyną o współczynniku sprężystości k = 1,5 kN/m, której drugi konie połączono ze
ścianą. Następnie wychylono klocek z położenia równowagi o x = 3 dm i puszczono
swobodnie. Okres drgań wynosi T = 7 s.

Witam, zrobiłem to zadanie, nie wiem , czy jest dobrze ponieważ praktycznie nie użyłem danych o masie i współczynniku spręzystości, stąd moje obawy. założyłem że kąt fazowy fi=0.Uznałem ,że x=A=0,3m, obliczyłem [w], następnie vmax=Aw, amax=Aw^2 oraz podstawiłem do rownań na wyrażenia w tym ruchu x(t)=Acos(wt*fi) oraz x(t)'=v(t) i a(t)=v(t)'.

Prosiłbym bardzo o naprowadzenie, czy w ogóle dobrze myślę i czy to jest dobra strategia w takim zadaniu.
Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z ruchu drgającego

Post autor: korki_fizyka »

oki pisze: 20 maja 2023, 21:24 Proszę zapisać wyrażenia opisujące ruch dla poniższego przykładu: Klocek o masie
M = 100 kg położono na idealnie gładkiej powierzchni (brak tarcia) i połączono ze
sprężyną o współczynniku sprężystości k = 1,5 kN/m, której drugi konie połączono ze
ścianą. Następnie wychylono klocek z położenia równowagi o x = 3 dm i puszczono
swobodnie. Okres drgań wynosi T = 7 s.
Polecenie brzmi :"opisać wyrażenia" nie wiem czemu w l.mn. :?:

Do opisu ruchu wystarczy r-nie x(t), w którym nie występuje masa więc strategia jest dobra :)

Klocek najpierw wychylono z położenia równowagi i puszczono czyli x(t=0) = 3 dm jest największym wychyleniem (amplitudą) i do opisu należy się posłużyć funkcją kosinus.

\(x(t)= A\cos \omega\cdot t\)

i po podstawieniu danych \(x(t) = 0,3\cos \frac{2\pi}{7}t\), [SI]

być może polecenie miało ciąg dalszy np. należało podać r-nia na prędkość, przyspieszenie i siłę i wtedy przyda się również masa ale nie mnie się domyślać co autor miał na myśli ;)

pozdrawiam

PS. Używaj LaTeXa do pisania wzorów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ