Rozkład wielomianu.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Rozkład wielomianu.

Post autor: Maciek32 »

Jak rozłożyć ten wielomian do najbardziej przystępnej postaci:
\(x^4+6x^3+11x^2+6x+1\)
nie do postaci tego typu: \(1 + x (6 + x (11 + x (6 + x)))\)
Proszę o kroki rozwiązania.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozkład wielomianu.

Post autor: kerajs »

\(x^4+6x^3+11x^2+6x+1=x^2(x^2+6x+11+\frac{6}{x}+ \frac{1}{x^2})=\\=x^2 \left[ (x+\frac{1}{x})^2+6(x+\frac{1}{x})+9\right]=x^2(x+\frac{1}{x}+3)^2=(x^2+3x+1)^2 \)
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Rozkład wielomianu.

Post autor: Maciek32 »

\(x^2(x^2+6x+11+\frac{6}{x}+ \frac{1}{x^2})=\\=x^2 \left[ (x+\frac{1}{x})^2+6(x+\frac{1}{x})+9\right]=\)
A jakim sposobem to z pierwszego nawiasu jest doprowadzone do postaci z tego nawiasu kwadratowego?
ODPOWIEDZ