Na ile sposób

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Na ile sposób

Post autor: enta »

Na ile sposób można ustawić w szereg 5 osób tak, aby
a) osoby A, B, C zajmowały odpowiednio drugie, trzecie i czwarte miejsce w tym szeregu
b) pomiędzy osobami A i B była jakaś inna osoba?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Na ile sposób

Post autor: eresh »

enta pisze: 16 maja 2023, 20:39 Na ile sposób można ustawić w szereg 5 osób tak, aby
a) osoby A, B, C zajmowały odpowiednio drugie, trzecie i czwarte miejsce w tym szeregu
b) pomiędzy osobami A i B była jakaś inna osoba?
_ A B C _
2 wolne miejsca można zająć na \(2\cdot 1\) sposoby


A _ B _ _
_ A _ B _
_ _ A _ B
osoby A i B mogą też zamienić się kolejnością

\(3\cdot 3\cdot 2\cdot 1\cdot 2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Na ile sposób

Post autor: enta »

A czy do podpunktu A nie powinno być 2 wolne miejsca?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Na ile sposób

Post autor: eresh »

enta pisze: 16 maja 2023, 21:00 A czy do podpunktu A nie powinno być 2 wolne miejsca?
powinno :D
już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ