Jak sprytnie obliczyć taki pierwiastek:
\( \sqrt{2009 \cdot 2010 \cdot 2011 \cdot 2012+1} \)
Pierwiastek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 3879
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2072 razy
Re: Pierwiastek
Fakt:
\(x(x+1)(x+2)(x+3)+1=(x^2+3x+1)^2\)
Pozdrawiam
\(x(x+1)(x+2)(x+3)+1=(x^2+3x+1)^2\)
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę