6 punktów na płaszczyźnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
biyun

6 punktów na płaszczyźnie

Post autor: biyun »

Cześć,

Naprawdę utknąłem na problemie matematycznym i nie mam pojęcia, jak zacząć, problem jest następujący,

Czy możesz umieścić sześć punktów na płaszczyźnie w taki sposób, aby odległość między dowolnymi dwoma z nich była liczbą całkowitą i żadne trzy nie leżały na tej samej prostej?
jeśli ktoś może wskazać mi właściwy kierunek, byłoby to bardzo mile widziane!
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy

Re: 6 punktów na płaszczyźnie

Post autor: Jerry »

Połóż dwa przystające prostokąty, np. o wymiarach \(15\times 20\), tak aby miały wspólną przekątną i sprawdź odległości pomiędzy kolejnymi parami wierzchołków...

Pozdrawiam
Natasha789
Witam na forum
Witam na forum

Post autor: Natasha789 »

Jerry pisze: 14 maja 2023, 16:36 Połóż dwa przystające prostokąty, np. o wymiarach \(15\times 20\), tak aby miały wspólną przekątną i sprawdź odległości pomiędzy kolejnymi parami wierzchołków...

Pozdrawiam
Witam,
Odległości między kolejnymi parami wierzchołków zmieniają się, gdy dwa przystające prostokąty, takie jak 15 20, są wytyczone wspólną przekątną. Wzór jest następujący: równy, równy, nierówny, równy, równy, nierówny, równy, równy, nierówny i tak dalej. Cechą charakterystyczną prostokątów o wspólnej przekątnej jest asymetria odległości.Fm whatsapp
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy

Post autor: Jerry »

Treść zadania oczekiwała całkowitych a nie równych odległości!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ