Mam pytanie dot. przekształcenia funkcji \[f(x)=4^{|x-3|}+2\]
musimy przekształcać
\[g(x)=4^{x}\\
h(x)=4^{|x|}\\
j(x)=4^{|x-3|}+2\]
czy możemy najpierw przesunać funkcje o wektor \[\vec{v}=[3,2] \], a później zająć się tym modułem przy x, czy jednak nie?
Przekształcenia funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: Przekształcenia funkcji
jest okagatakoss1 pisze: ↑12 maja 2023, 09:20 Mam pytanie dot. przekształcenia funkcji \[f(x)=4^{|x-3|}+2\]
musimy przekształcać
\[g(x)=4^{x}\\
h(x)=4^{|x|}\\
j(x)=4^{|x-3|}+2\]
czy możemy najpierw przesunać funkcje o wektor \[\vec{v}=[3,2] \], a później zająć się tym modułem przy x, czy jednak nie?
gdybyś najpierw przesunęła o wektor, to otrzymałabyś funkcję:
\(g(x)=4^x\\
h(x)=4^{x-3}+2\\
j(x)=4^{|x|-3}+2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę