optymalizacja dlugosci odcinka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AdaśkoG
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 mar 2023, 10:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

optymalizacja dlugosci odcinka

Post autor: AdaśkoG »

Znajdź długość najkrótszego odcinka który jest równoległy do osi \(OY\) układu współrzędnych. Ponadto jest koniec leży na paraboli
\(f(x)= (x-3)^2 +3\) a drugi leży na wykresie funkcji \(g(x) = -(x+2)^2 - 2\). Potrzebuje pomocy w znalezieniu funkcji do zoptymalizowania. Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: optymalizacja dlugosci odcinka

Post autor: eresh »

AdaśkoG pisze: 09 maja 2023, 12:47 Znajdź długość najkrótszego odcinka który jest równoległy do osi \(OY\) układu współrzędnych. Ponadto jest koniec leży na paraboli
\(f(x)= (x-3)^2 +3\) a drugi leży na wykresie funkcji \(g(x) = -(x+2)^2 - 2\). Potrzebuje pomocy w znalezieniu funkcji do zoptymalizowania. Z góry dziękuje za pomoc.
\(A=(x,(x-3)^2+3)\\
B=(x,-(x+2)^2-2)\\
|AB|=(x-3)^2+3+(x+2)^2+2\\
h(x)=2x^2-2x+20\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
AdaśkoG
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 mar 2023, 10:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: optymalizacja dlugosci odcinka

Post autor: AdaśkoG »

a skąd wiemy ze ten odcinek jest równoległy do osi OY?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: optymalizacja dlugosci odcinka

Post autor: eresh »

AdaśkoG pisze: 09 maja 2023, 14:59 a skąd wiemy ze ten odcinek jest równoległy do osi OY?
Bo oba punkty mają takie same pierwsze współrzędne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ