trzy półkola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

trzy półkola

Post autor: attec18 »

Dane są trzy półkola o średnicach \(AB, AN\) oraz \(NB\) (rys). Wiedząc że \(MN=6 , NQ=2\) oblicz długość \(QB.\)
Załączniki
fig012.jpg
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3537
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: trzy półkola

Post autor: Jerry »

W czasie wakacyjnych porządków weszły mi w ręce moje rysunki i notatki dotyczące tego zadania... Bawiąc się trójkątami podobnymi na rysunku doszedłem do wniosku, że warunki zadania spełnia trójkąt \(ABM\) o bokach \(5,\ 12,\ 13\) i wtedy \(|QB|=4\). Ale czy tylko? Podejrzewam, że wyczerpałem zaangażowanie i do zadania nie wrócę, stąd ten lakoniczny post...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ