
równanie z paramatrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: równanie z paramatrem
Rozwiązanie @nijak jest nie kompletne.
\( m\in\{ -6,-5,-4,-3,-2,-1,0\}. \)
Przy czym wartość parametru \( m = 0 \) wymaga oddzielnego sprawdzenia.
Po wstawieniu tej wartości do równana początkowego, otrzymujemy \( 6x= 0, \ \ x=0.\)
\( m\in\{ -6,-5,-4,-3,-2,-1,0\}. \)
Przy czym wartość parametru \( m = 0 \) wymaga oddzielnego sprawdzenia.
Po wstawieniu tej wartości do równana początkowego, otrzymujemy \( 6x= 0, \ \ x=0.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2998
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1308 razy
- Płeć:
Re: równanie z paramatrem
Przepraszam że dopiero teraz, lecz byłem zajęty i absorbowały mnie inne sprawy.Luiza2 pisze: ↑05 maja 2023, 11:45Możesz to wytłumaczyć bo nie wiem skąd się to wszystko wzięło?2) dla pozostałych \(m\) mam
\(x=0\) lub \(m^2x^2-m(m+6)x+(m+6)=0\)
więc na rozwiązanie wpływa jedynie równanie kwadratowe.
\(\Delta =m^2(m+2)(m+6)\)
a) dla ujemnego wyróżnika jedyne rozwiązanie jest z równania x=0, więc każdy całkowity m dla którego \(\Delta <0\) spełnia warunki zadania. Ergo, \(m \in \left\{ -5,-4,-3\right\}\)
w punkcie 1) miałem równanie liniowe. Przy warunku \(m \neq 0\) mam równanie trzeciego stopnia2) dla pozostałych \(m\) mam
\(m^2x^3-m(m+6)x2+(m+6)x=0
x(m^2x^2-m(m+6)x+(m+6))=0\)
które mogę rozdzielić na dwa równania:
Nieujemne i całkowite rozwiązanie x=0 istnieje dla każdego m.\(x=0\) lub \(m^2x^2-m(m+6)x+(m+6)=0\)
Dlatego
\(m^2x^2-m(m+6)x+(m+6)=0\\na rozwiązanie wpływa jedynie równanie kwadratowe.
\Delta =(m(m+6))^2-4m^2(m+6)=m^2(m+6)^2-4m^2(m+6)=m^2(m+6)((m+6)-4))\)
a stąd:
Skoro znam wyróżnik to sprawdzam jego znak:\(\Delta =m^2(m+2)(m+6)\)
Tu równanie kwadratowe nie ma rozwiązania więc jedynym rozwiązaniem równania sześciennego \(x(m^2x^2-m(m+6)x+(m+6))=0\) jest całkowite i nieujemne x=0. Dlatego całkowite m-y dla których wyróżnik równania kwadratowego jest ujemny spełniają warunki zadania.a) dla ujemnego wyróżnika jedyne rozwiązanie jest z równania x=0, więc każdy całkowity m dla którego \(\Delta <0\) spełnia warunki zadania. Ergo, \(m \in \left\{ -5,-4,-3\right\}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2998
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1308 razy
- Płeć:
Re: równanie z paramatrem
Nie wiem o jakim błędzie dla m=-2 piszesz.
Dla m=-2 delta wynosi 0 , równanie ma postać \(4(x+2)^2=0\) a jego rozwiązaniem jest x=-2 . Jest ono ujemne i nie interesuje nas czy całkowite. Jedynym nieujemnym rozwiązaniem równania sześciennego jest x=0 i jest ono całkowite.
m=-2 spełnia warunki zadania.
-
- Fachowiec
- Posty: 2998
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1308 razy
- Płeć:
Re: równanie z paramatrem
1.
2.
3.
W swoim rozwiązaniu nigdzie nie wspominasz o rozwiązaniu x=0, ani nie sprawdzasz znaku i całkowitości rozwiązania dla m-ów przy ujemnym determinancie. Na jakiej podstawie dołączasz więc \(m \in \left\{ -5,-4,-3\right\} \) do rozwiązania zadania?
Jaki jest powód pominięcia pozostałych całkowitych m-ów ?
2.
Dla \(m=-2\) równanie ma postać \(4x(x+2)^2=0\). Jego jedyne nieujemne rozwiązanie to x=0 i jest ono całkowite. m=-2 spełnia warunki zadania.nijak pisze: ↑05 maja 2023, 15:45Tutaj mamy jednak pułapkę. W treści zadania jest podane- Znaleźć takie wartości parametru \(m \in \zz\), dla których nieujemne rozwiązania równania są liczbami całkowitymi. Zauważ że dla parametru \(m=-2\), rozwiązanie jest oczywiście liczbą całkowitą ale ujemną, więc wyrzucamy.
- \(\Delta_x>0\) co prowadzi do tego, że \(m \in \left\{ -1\right\}\)
3.
W swoim rozwiązaniu nigdzie nie wspominasz o rozwiązaniu x=0, ani nie sprawdzasz znaku i całkowitości rozwiązania dla m-ów przy ujemnym determinancie. Na jakiej podstawie dołączasz więc \(m \in \left\{ -5,-4,-3\right\} \) do rozwiązania zadania?
-
- Fachowiec
- Posty: 2998
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1308 razy
- Płeć:
Re: równanie z paramatrem
Jak widzę, to zadanie jest także tutaj:
https://matematyka.pl/funkcje-wielomian ... 54950.html
https://matematyka.pl/funkcje-wielomian ... 54950.html
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 sty 2024, 10:46
- Podziękowania: 6 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2998
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1308 razy
- Płeć:
Re: równanie z paramatrem
Chętnie, lecz na razie brak cytatu do którego mam się odnieść.dronycroin pisze: ↑23 sty 2024, 18:10 Kerajs proszę Cię wytłumacz ten fragment twojego rozwiązania, które zacytowałam.
-
- Expert
- Posty: 3901
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: równanie z paramatrem
Nie tylko, dochodzi \(x_1\cdot x_2>0\wedge x_1+x_2<0\)
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę