kąt w trójkącie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 71
- Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
kąt w trójkącie
Na dwusiecznej \(AL\) trójkąta \(ABC\) wybrano punkt K taki, że \(\angle BKL= \angle KBL=30^o\). Proste \(AB\) i \(CK\) przecinają się w punkcie M, proste \(AC\) i \(BK\) przecinają się w punkcie N. Wyznacz miarę kąta \(AMN\).
- Jerry
- Expert
- Posty: 3540
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1945 razy
Re: kąt w trójkącie
Zrobiłem schludne rysunki obu przypadków:
\(1^\circ\) \(2^\circ\) i doszedłem do wniosku*, że
\(1^\circ\ \overline{NB}\) zawiera się w dwusiecznej \(\angle MNA\),
\(2^\circ\ \overline{CP}\) zawiera się w dwusiecznej \(\angle MCN\).
Korzystając z faktu: \(\begin{cases}\alpha+\beta+\gamma=180^\circ\\{\alpha\over2}+{\beta\over2}+\delta=180^\circ\end{cases}\So\gamma=2\delta-180^\circ\)
mamy:
\(1^\circ\ |\angle AMN|=2\cdot|\angle AKN|-180^\circ=2\cdot150^\circ-180^\circ=120^\circ\\
2^\circ\ |\angle AMN|=|\angle AMC|=2\cdot|\angle ALC|-180^\circ=2\cdot120^\circ-180^\circ=60^\circ\)
Pozdrawiam
_____________
*) Analizowałem bilans kątów oraz proporcje wynikające z tw. o podziale boku trójkąta dwusieczną kąta wewnętrznego, ale... zabrakło mi cierpliwości/spostrzegawczości, żeby ten wniosek wykazać
\(1^\circ\) \(2^\circ\) i doszedłem do wniosku*, że
\(1^\circ\ \overline{NB}\) zawiera się w dwusiecznej \(\angle MNA\),
\(2^\circ\ \overline{CP}\) zawiera się w dwusiecznej \(\angle MCN\).
Korzystając z faktu: \(\begin{cases}\alpha+\beta+\gamma=180^\circ\\{\alpha\over2}+{\beta\over2}+\delta=180^\circ\end{cases}\So\gamma=2\delta-180^\circ\)
mamy:
\(1^\circ\ |\angle AMN|=2\cdot|\angle AKN|-180^\circ=2\cdot150^\circ-180^\circ=120^\circ\\
2^\circ\ |\angle AMN|=|\angle AMC|=2\cdot|\angle ALC|-180^\circ=2\cdot120^\circ-180^\circ=60^\circ\)
Pozdrawiam
_____________
*) Analizowałem bilans kątów oraz proporcje wynikające z tw. o podziale boku trójkąta dwusieczną kąta wewnętrznego, ale... zabrakło mi cierpliwości/spostrzegawczości, żeby ten wniosek wykazać