Niech \(1+2|z|^{2}=\left|z^{2}+1\right|^{2}+2|z+1|^{2}\). Które zdanie jest prawdziwe
\(A)|z|=1\)
\(B)|z|=2\)
\(C)|z(z+1)|=1\)
\(D)|z(z+1)|=2\)
?
liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3809
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2055 razy
Re: liczby zespolone
Idąc po linii najmniejszego oporu: niech \(z=a+bi\), wtedy dana równość jest równoważna
\[(a^2+b^2)^2+2(a+1)^2=2b^2\]
Jego jedynymi rzeczywistymi rozwiązaniami (wg Wolframa) są
\[\begin{cases}a=-{1\over2}\\b=\mp{\sqrt3\over2}\end{cases}\]
Wtedy zachodzą A i C.
Pozdrawiam
\[(a^2+b^2)^2+2(a+1)^2=2b^2\]
Jego jedynymi rzeczywistymi rozwiązaniami (wg Wolframa) są
\[\begin{cases}a=-{1\over2}\\b=\mp{\sqrt3\over2}\end{cases}\]
Wtedy zachodzą A i C.
Pozdrawiam