Ktoś pomoże?

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JanKowalski333
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2022, 13:41
Podziękowania: 7 razy

Ktoś pomoże?

Post autor: JanKowalski333 »

zad. Proszę znaleźć sumę, różnicę i przecięcie teoriomnogościowe (iloczyn) zbiorów 𝑋 i 𝑌:
a) 𝑋 = {−1,0,2,3,4,15}, 𝑌 = {−13, −5,2,3,5}
b) 𝑋 = ℕ, 𝑌 = ℝ.
c) 𝑋 = ℝ, 𝑌 = ℚ.
d) 𝑋 = [−2,3], 𝑌 = (−2,3)
e) 𝑋 = (0,4], 𝑌 = (−2,2).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ktoś pomoże?

Post autor: korki_fizyka »

Naprawdę to jest takie trudne?
o ile dobrze pamiętam z 1 kl. LO, to np.
a)
\(X\cup Y\) = {-13,-5,-1,0,2,3,4,5,15}
\(X\bez Y\) = {-1,0,4,15}
\(X\cap Y\) = {2,3}
b)
\(X\cup Y = \rr\)
\(X\bez Y = \emptyset\)
\(X\cap Y = \nn \)
..
e)
\(X\cup Y\) = (-2,4]
\(X\bez Y\) = [2,4]
\(X\cap Y\) = (0,2)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
JanKowalski333
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2022, 13:41
Podziękowania: 7 razy

Re: Ktoś pomoże?

Post autor: JanKowalski333 »

można prosić rozwiązanie c i d?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Ktoś pomoże?

Post autor: Jerry »

c)
\(X\cup Y=\rr\\
X\setminus Y=\qq'\\
X\cap Y=\qq\)
d)
\(X\cup Y=[-2,3]\\
X\setminus Y=\{-2,3\}\\
X\cap Y=(-2;3)\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ