Równanie prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AdaśkoG
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 mar 2023, 10:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Równanie prostej

Post autor: AdaśkoG »

Znajdź równanie prostej która przechodzi przez punkt P(2,8) i przecina osie układu współrzędnych w punktach których suma odległości od jego początku jest równa 6. Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: eresh »

AdaśkoG pisze: 27 kwie 2023, 19:12 Znajdź równanie prostej która przechodzi przez punkt P(2,8) i przecina osie układu współrzędnych w punktach których suma odległości od jego początku jest równa 6. Z góry dziękuje za pomoc
\(y=ax+b\\
8=2a+b\\
b=8-2a\\
y=ax+8-2a\)


\(A(0,8-2a)\\
B(\frac{2a-8}{a},0)\)


wystarczy rozwiązać równanie:
\(|8-2a|+|\frac{2a-8}{a}|=6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
AdaśkoG
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 mar 2023, 10:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: AdaśkoG »

a skąd wzięły się takie oznaczenia punktów A i B?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: eresh »

AdaśkoG pisze: 27 kwie 2023, 19:30 a skąd wzięły się takie oznaczenia punktów A i B?
A - punkt przecięcia prostej z OY:
\(y=a\cdot 0+8-2a\\
y=8-2a\\
A(0,8-2a)\)


B - miejsce zerowe
\(0=ax+8-2a\\
2a-8=ax\\
\frac{2a-8}{a}=x\\
B(\frac{2a-8}{a},0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ