1 Zadanie geometryczne

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Redorianin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 kwie 2010, 15:05
Podziękowania: 6 razy

1 Zadanie geometryczne

Post autor: Redorianin »

Witam prosiłbym o rozwiązanie tego, mam na jutro.

Oblicz długości odcinków oznaczonych literami.

http://img413.imageshack.us/img413/3606/beztytuusv.png

Daje tak, gdyż obrazki są trochę duże.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

6.
\(\frac{x}{2} = \frac{6}{8}\)

\(\frac{4}{5} = \frac{4+8}{y}\)


9.
\(0,3a=30000000cm^2\\
\frac{30000000}{30}=1000000\)


B)

11.
\(\frac{x}{31,5} = \frac{3,2}{2,4}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

7.
Kąty trójkąta ABC są równe: \(90^o,\alpha, 90^o-\alpha\)
Kąty trójkąta DEF są równe: \(90^o,\alpha, 90^o-\alpha\)
Trójkąty są więc podobne z cechy kkk

Obliczam skalę podobieństwa
\(k= \frac{|AC|}{|DE|}\)
\(k= \frac{6}{12}\)
\(k= \frac{1}{2}\)

Obliczam \(|CB|\)
\(\frac{|CB|}{|DF|} = \frac{1}{2}\)
\(\frac{|CB|}{20} = \frac{1}{2}\)
\(|CB| =10\)

\(|AB|\) policz z Pitagorasa
Potem policz obwód trójkąta ABC
Potem obwód trojkata DEF ze wzoru
\(\frac{Ob_{ABC}}{OB_{DEF}} = \frac{1}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Redorianin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 kwie 2010, 15:05
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Redorianin »

Dzięki za rozwiązanie
ODPOWIEDZ