równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: BarT123oks »

\(cos(3x)=sin(\frac{\pi}{2}-5x)\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

\[\cos 3x=\sin(\frac{\pi}{2}-5x)\\
\cos 3x=\cos5x\\
(3x=5x+k\cdot2\pi\vee 3x=-5x+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\\
\ldots\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ