rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: franco11 »

W grupie 100 uczniów 65 gra w piłkę siatkową, 45 w koszykówkę. 20 gra w obie te gry. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba gra jedynie w piłkę siatkową lub jedynie w koszykówkę wynosi? odp 0,70
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

franco11 pisze: 22 kwie 2023, 18:19 W grupie 100 uczniów 65 gra w piłkę siatkową, 45 w koszykówkę. 20 gra w obie te gry. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba gra jedynie w piłkę siatkową lub jedynie w koszykówkę wynosi? odp 0,70
tylko w siatkę gra \(65-20=45\) osób
jedynie w kosza gra \(45-20=25\) osób

\(P(A)=0,45+0,25=0,7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ