pomocy-fizyka - załamanie światła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tytus2706
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwie 2023, 14:23
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

pomocy-fizyka - załamanie światła

Post autor: tytus2706 »

Proszę o pomoc w zadaniu:
Chłopiec widzi na dnie stawu mały kamień. Patrząc pionowo z góry ocenia odległość od powierzchni wody na 60 cm. Jaka jest prawdziwa głębokość stawu (\(\sin\alpha=\tg\alpha \) dla małych kątów). Wiem jak zrobić, gdy obserwacja jest pod kątem (np, z brzegu a tu patrzy pionowo z góry)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2023, 15:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: pomocy-fizyka - załamanie światła

Post autor: maria19 »

Obrazekhttps://zapodaj.net/ef6b5a054af7c.jpg.html
To zadanie jest rozwiązana w prawie każdym zbiorze zadań z optyki.
tytus2706
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwie 2023, 14:23
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: pomocy-fizyka - załamanie światła

Post autor: tytus2706 »

Dziękuję za odpowiedz, w sumie ten rysunek znalazłem na internecie i rozwiązałem, zbioru zadań tylko z optyki nie mam;). pozdrawiam
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: pomocy-fizyka - załamanie światła

Post autor: maria19 »

Skoro rozwiązałeś to o co kaman :?: a rysunek pochodzi ze zbioru zadań L.Falandysza dla 2 kl. LO sa tam nie tylko zadania z optyki.
ODPOWIEDZ