Pomoc z zadaniem z fizyki rozszerzonej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qwerty6969696
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwie 2023, 09:49
Podziękowania: 1 raz

Pomoc z zadaniem z fizyki rozszerzonej

Post autor: qwerty6969696 »

Mam problem z zadaniem z fizyki.

Na sankach siedział mały brat Kasi. Działając siłą o wartości 350 N i skierowaną pod kątem 30° do poziomu,Kasia ciągnęła sanki przez 5 min. Oblicz pracę wykonaną przez dziewczynkę. Wynik zaokrąglij do pełnych kilodzuli.

W=F*s*cos alfa
Jak wyliczyć tutaj pracę skoro mamy czas, a nie mamy ani masy ani prędkości ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: Pomoc z zadaniem z fizyki rozszerzonej

Post autor: janusz55 »

\( s = v\cdot t. \)
qwerty6969696
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwie 2023, 09:49
Podziękowania: 1 raz

Re: Pomoc z zadaniem z fizyki rozszerzonej

Post autor: qwerty6969696 »

Tutaj jest tylko t(czas) podany, nie ma ani s(drogi) ani v(prędkości)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: Pomoc z zadaniem z fizyki rozszerzonej

Post autor: janusz55 »

\( F\sin(\alpha) - mg = 0 \) - pominięto siłę tarcia płuz sanek o śnieg.

\( m = \ \ ... .\)

\( a = \frac{F\cdot \cos(\alpha)}{m}.\)

\( s = \frac{a\cdot t^2}{2}.\)

\( W = F\cdot s \cdot \cos(\alpha). \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pomoc z zadaniem z fizyki rozszerzonej

Post autor: maria19 »

janusz55 pisze: 21 kwie 2023, 14:00 \( F\sin(\alpha) - mg = 0 \) - pominięto siłę tarcia płuz sanek o śnieg.

\( m = \ \ ... .\)

\( a = \frac{F\cdot \cos(\alpha)}{m}.\)

\( s = \frac{a\cdot t^2}{2}.\)

\( W = F\cdot s \cdot \cos(\alpha). \)
To jakaś "Nowa Fizyka" :!:
ODPOWIEDZ