witam
jak obliczyc f`(x) gdy
f(x)=x \(\sqrt{x+1}\)
lim
h\( \to 0\) = ....
Znajdz funkcje f`(x)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 kwie 2023, 22:42
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Znajdz funkcje f`(x)
\( \Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)\sqrt{x+h+1}-x\sqrt{x+1}}{h}= \Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^2(x+h+1)-x^2(x+1)}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=...\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Znajdz funkcje f`(x)
wyszło mi (chociaż wydawało się to niemożliwe)
\( \Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)\sqrt{x+h+1}-x\sqrt{x+1}}{h}= \Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^2(x+h+1)-x^2(x+1)}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^2[(x+h)+1]-x^2(x+1)}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^3+(x+h)^2-x^3-x^2}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{x^3 +3x^2h+3xh^2+h^3+x^2+2hx+h^2-x^3-x^2}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{3h^2x+3x^2h+h^3+2hx+h^2}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{3hx+3x^2+h^2+2x+h}{ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1} }=\\
\frac{3x^2+2x}{ x\sqrt{x+1}+x\sqrt{x+1} }= \frac{3x^2+2x}{ 2x\sqrt{x+1}}\)
swoją drogą dobre ćwiczenie na staranność i wzory skróconego mnożenia
\( \Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)\sqrt{x+h+1}-x\sqrt{x+1}}{h}= \Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^2(x+h+1)-x^2(x+1)}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^2[(x+h)+1]-x^2(x+1)}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{(x+h)^3+(x+h)^2-x^3-x^2}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{x^3 +3x^2h+3xh^2+h^3+x^2+2hx+h^2-x^3-x^2}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{3h^2x+3x^2h+h^3+2hx+h^2}{h \left[ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1}\right] }=\\
\Lim_{h\to 0} \frac{3hx+3x^2+h^2+2x+h}{ (x+h)\sqrt{x+h+1}+x\sqrt{x+1} }=\\
\frac{3x^2+2x}{ x\sqrt{x+1}+x\sqrt{x+1} }= \frac{3x^2+2x}{ 2x\sqrt{x+1}}\)
swoją drogą dobre ćwiczenie na staranność i wzory skróconego mnożenia
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 kwie 2023, 22:42
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 kwie 2023, 22:42
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Znajdz funkcje f`(x)
dziekuje bardzo